Oletko miettinyt kivaa vauhdikasta harrastusta rhodesiankoirasi kanssa ja agility tuntuisi huipulta lajilta? Oletko aivan varma, että haluat lähteä tälle tielle? Oletko aivan varma, että huumorintajusi ja kärsivällisyytesi riittää siihen? Jos vastasit kyllä, niin hei huippua! Agility on ihan mahtava laji ja se on superhauskaa rhoden kanssa. Tässä itseltäni vinkit agilityn aloittamiseen rhoden kanssa nyt kahden aksarhoden kokemuksella. Vinkeistä voi toki olla hyötyä myös muiden rotujen kanssa harrasteleville.
Osaava ja kannustava valmentaja
Jos sinulla ei ole lainkaan agilitytaustaa tai harrastamisesta on kauan aikaa, suosittelen vahvasti hankkimaan hyvän valmentajan. Kannattaa kysyä vinkkiä muilta rhoden kanssa agilitya harrastavilta henkilöiltä. He ovat todennäköisesti käyneet useita eri valmentajia läpi ja osaavat suositella rhodekoirakolle sopivaa tyyppiä.
Hanki valmentaja, jolla on osaamista koiran vireen ja motivaation kanssa
Rhodesiankoiran virettä ja motivaatiota tulee ymmärtää, koska sen into tehdä sokeasti töitä ei ole samanlainen kuin joillain muilla koiraroduilla. Kun valmentaja on perehtynyt koiran vireeseen ja motivaatioon, on todennäköisempää päästä treenaamaan agilitya kunnolla eikä tunti mene haistelevan ja juoksevan koiran paimentamiseen. Rhodelle on luonnollisempaa tehdä töitä itsenäisesti ja siksi motivaatio pitää pystyä pitämään korkealla silloin, kun ajatuksena on tehdä yhdessä hommia. Ei kuitenkaan huolta, rhodesiankoira on täysin mahdollista saada motivoitumaan agilitysta. Ehkä pitää vain hyväksyä, että aina se motivaatio ei riitä 100 prosenttisesti siihen 12 minuutin treeniaikaan.
Koiran kehityksen ja fysiikan huomioiminen
Jos aloitat agilityn pennun kanssa, on todella tärkeää tiedostaa rhoden kehittyminen. Tämän rodun kanssa ei kannata edetä samaa vauhtia kuin joidenkin muiden rotujen kanssa, koska se kehittyy isona rotuna todella hitaasti. Itselläni on nyt 18 kuukauden ikäinen rhode ja edelleen lantion alue on hiukan keskeneräinen. Me esimerkiksi pidimme Elvin isoimmassa kasvuvaiheessa kokonaan taukoa putkista, koska ne olivat kasvavalle koiralle liian raskaita. Koiran kehittyminen on siis osattava ottaa huomioon ja valmentajan on hyvä olla tietoinen siitä, että eri rodut kehittyvät eri vauhtia. Koiran kasvuvaiheessa voidaan saada isoa tuhoa aikaan, jos näitä ei osata ottaa huomioon. Ja vaikka aloittaisit aikuisen koiran kanssa, on valmentajalla hyvä olla jonkinlaista osaamista koiran fysiikkassa. Esimerkiksi hypyt ovat sellaisia, missä valitettavan usein näkee isoja koiria, jotka laskeutuvat aivan täysin etuosalle. Oikean hyppytekniikan pystyy opettamaan koiralle ja koiran kanssa pystyy tekemään erilaisia jumppia, jotka auttavat koiraa esteiden oikeaoppisessa suorittamisessa. Suosittelen käymään koiran kanssa myös virallisissa luustokuvissa, jotta voit olla varma, ettei luustossa ole mitään mikä voisi estää harrastamisen.
Löydä juuri omalle koirallesi sopiva palkka
Erilaisia palkkaustapoja on vaikka kuinka paljon ja on tärkeää löytää juuri sinun koirallesi se paras palkka. Tämä oikeastaan löytyy vain testaamalla. Omilla koirilla isoimman osan ajasta toimii parhaiten ruokapalkka ja siinä käytetään usein Vijue– namipommia apuna. Jos vire on korkealla, voidaan käyttää myös lelupalkkaa, mutta sanotaan, että vire on minun koirieni kanssa aika harvoin sopiva lelupalkalle. Itse en ole lähtenyt kasvattamaan lelupalkan arvoa, koska kummallakin koiralla on aika sopiva vire itse treenaamiseen eikä sitä välttämättä ole tarvetta nostattaa lelulla. Ja vaikka olen kummankin kanssa leikkinyt pennusta saakka, ei lelusta ole tullut kuitenkaan se ykkösjuttu.
Opi tuntemaan koirasi
Tämä pätee toki kaikkiin koiriin, mutta opettele tunnistamaan kuinka koirasi osoittaa turhautumista, väsymystä ja kuormittumista. Opettele tuntemaan ne pienet ensimerkit siitä, että nyt on aika pitää taukoa, jotta saatte pidettyä taukoa ennen kuin motivaatio tekemiseen tipahtaa. Joskus tämä saattaa tarkoittaa, että treenaatte 6 minuuttia 12 minuutin sijaan, mutta se on paljon parempi kuin tappaa motivaatio tekemiseen viemällä koira joka kerta äärirajoille. Olen myös huomannut, että kehittymistä tapahtuu todella paljon nopeammin, kun treeni lopetetaan ajoissa. Tämän lisäksi Elvin virheensietokyky on kasvattanut huomattavan paljon, kun treenataan täysin hänen ehdoillaan ja tarkasti kuunnellen. Tässä olen huomannut, että osa saattaa ihmetellä jos lopetan treenin esimerkiksi 4 minuutin jälkeen, mutta luota omaan arvostelukykyysi asiassa.
Opettele ohjaukset ensin itse
Myönnän, tätä teen aivan liian vähän itsekin ja se kostautuu aika usein treeneissä. Eli jos vasta opettelet jotain tiettyjä ohjauskuvioita, käy ne rauhassa läpi ilman koiraa ja mieti jo valmiiksi, milloin mahdolliset käännökset tulisi tehdä. Toki oikeanlainen rytmitys löytyy parhaiten koiran kanssa, mutta ei kannata suotta tappaa koiran motivaatiota ohjaamalla ensin väärin muutamia kertoja.
Milloin on hyvä aloittaa agility rhodesiankoiran kanssa?
Tämä riippuu siitä mitkä sinulla on tavoitteet. Jos haluat kisata tavoitteellisesti, niin suosittelisin ehdottomasti rakentamaan pohjaan jo pennusta saakka. Näkisin, että motivaatio tekemiseen on vahvempi, kun erilaiset pohjatreenit on aloitettu jo pennusta. Esimerkiksi kiertoharjoittelun ja fokuksen siirron harjoittelun aloitin Elvin kanssa heti kun se tuli kotiin. Tämän takia Elvi usein tarjoaakin kiertoa automaattisesti, jos ei tiedä mitä sen pitää tehdä. Ja kun katseen siirtoa esteelle on opetettu pennusta, on myöhemmin helpompi treenata agilitya, kun koiran fokus ei ole ohjaajassa. Pennun kanssa ei tietenkään voi mitään raskaita harjoituksia tehdä, mutta agilitypohjaa voi rakentaa monella muullakin tavalla kuin tekemällä agilityrataa. Fokuksen siirtoa, esineen kiertoa, takajalkojen hahmottamista ja muita pikku temppuja voi harjoitella, jotka helpottavat aikanaan varsinaisen agilityn treenaamista.
Mieti vain teidän omaa tekemistä
Jos olet kurssilla, jossa on useampi koirakko, älä vertaa teidän tiimin kehitystä muiden koirakoiden kehittymiseen. On melko varmaa, että jos rinnakkain laitetaan esimerkiksi samanikäiset rhodesiankoira ja bordercollie, tulee bordercollie kehittymään agilityssa huomattavasti nopeammin. Jos haluat kisaamaan, mieti sitä, milloin te olette valmiita kisaamaan äläkä mieti sitä, minkä ikäisenä muut alkavat kisaamaan. Oma mielipide on, että usein kisakentille kiiruhdetaan liian aikaisin kun ei olla vielä siihen valmiita. Kyllä itselläkin satunnaisesti tulee fiilis, että pitäisikö meidän olla jo pidemmällä tai oliko järkevää lähteä harrastamaan agilitya rhodesiankoiran kanssa. Nämä ajatukset unohtuvat nopeasti nämä, kun muistan kuinka paljon me Elvin kanssa tästä lajista tykätään!